Jagende kerkuil op Ameland

Eind maart/begin april was ik een paar dagen op Ameland. Terwijl ik in de duinen aan het struinen was zag ik uit mijn ooghoek iets in duingras vallen.

Aanvankelijk dacht ik aan een torenvalk maar iets dichterbij gekropen zag ik dat de kleuren van ”het iets” geler waren dan een torenvalk en ook zag ik iets wits. Dat leek meer op een kerkuil. Maar om 14.00; op klaarlichte dag??

Kerkuilen zijn nachtjagers. Dus een actieve kerkuil op dat tijdstip is wel bijzonder. Te weinig voedsel en daardoor genoodzaakt ook overdag te jagen? Wie zal het zeggen. Het is een geringd exemplaar.

In ieder geval, na een kwartiertje had ‘ie me in de gaten en keek me strak aan; geen twijfel meer. Een kerkuil. Na nog een dikke tien minuten was hij/zij het zat en verdween uit beeld. Op de plek waar de uil had gezeten was niets te zien.

Mooie ontmoeting!