Havik overziet zijn territorium

Zondag 22 januari 2017; een mooie winterse dag met veel zon en temperaturen rond het vriespunt. De haviken in de Noordoostpolder zijn actief; op meerdere locaties heb ik ze gezien en gehoord.

Deze volwassen man zat in een zendmast zijn territorium te bekijken. Had mij natuurlijk al lang gezien maar zag geen reden om te verkassen. Deze vogel heb ik al eerder gezien en op de foto gezet; ook op deze plek.

Mooi om te zien dat ‘ie er nog steeds is!

Twee weken later kwam ik een adulte havik man in het bos tegen, samen met een vrouwtje. Ik wilde niet echt dichterbij komen; februari – start van de paartijd – is een ‘gevoelige’ periode. Toch nog een paar aardige plaatjes!

Daarna ben ik elk weekeind even het bos ingeslopen om te kijken hoe de stand van zaken is. De haviken worden niet nerveus van een voetganger in het bos: ik ben zeker niet de enige! Dit territorium omvat meerdere bospaden; het nest is vlak boven zo’n pad gebouwd. Toch denk ik dat ik een van de weinigen ben die dit nest ziet. En dat gaan we zo houden!