Bruine kiekendief 2017

Het voorjaar is altijd een hele happening, vind ik. In de eerste week van april keren de bruine kiekendieven namelijk weer terug van hun overwinteringsgebieden in Zuid-West Afrika.

Je kunt de klok er wel op gelijk zetten: ik zie op 3, 4 of 5 april de eerste kieken over de akkers rondom mijn huis jagen. Vrijwel direct begint het baltsen en als je er even wat tijd aan besteedt zie je prooioverdrachten en kun je de start van de nestbouw zien.

Een prachtig schouwspel; de vrouw is ook een imposante verschijning met een spanwijdte van rond de 1.20 meter. De man heeft een prachtig kleurbeeld. Ze behoren wel tot mijn favorieten.

Het valt niet mee om ze op de foto te krijgen: zeker in deze tijd wil je ze niet verstoren dus voorzichtigheid is geboden. Vanuit de auto of een goed begroeide schuilplek zijn er hier en daar nog wel mogelijkheden.

De foto’s in de serie op deze pagina zijn niet allemaal van goede kwaliteit. Ik vind de gebeurtenissen toch te mooi om ze niet te laten zien. De platen van de kiek in gevecht met de kievit zijn rondom slecht en die van de prooioverdracht zijn ook niet om over naar huis te schrijven maar goed… weggooien kan altijd nog!