Boomvalken in de Noordoostpolder

In de Noordoostpolder vinden ook de boomvalken steeds vaker geschikte nestlocaties. Het merendeel van de gevonden nesten is in hoogspanningsmasten gebouwd. De afgelopen perioden ben ik verschillende keren gaan kijken op 2 van die nestlocaties in de Noordoostpolder. Op locatie 1 waren de drie jongen een paar dagen eerder uitgevlogen. Op de foto’s zie je de drie jonge vogels naast elkaar op een ijzer zitten (natuurlijk aan de verkeerde kant!). Ook de ouders komen in beeld; de rode ‘broek’ is goed zichtbaar. De foto’s zijn vanaf de weg genomen; zelfs met 600 mm moest ik nog behoorlijk croppen om er iets van te maken. Ver weg, dus.

Locatie 2 was wel wat bijzonder. Het nest bevond zich op de bovenste traverse van de hoogspanningsmast. De werkgroep Roofvogels NOP had dit nest gevolgd: er waren aanvankelijk  3 jongen maar 1 ervan is dood onderaan de mast gevonden. Toen ik kwam kijken waren de overgebleven jongen ook al uitgevlogen. Ik zag 1 jong en de ouders zo’n tweehonderd meter verderop rond en in een bosje rondvliegen. Ze maakten zoveel kabaal dat ik ze zelfs op die afstand luid en duidelijk kon horen!

Op de onderste traverse zag ik het 2e jong. Deze heeft daar zo’n 20 minuten op dezelfde plek gezeten en was daar druk in de weer met takken: het leek erop alsof ‘ie een nest aan het opknappen was! Op de foto’s kun je zien dat er ook vers groen is aangevoerd. Navraag bij de werkgroep leerde dat dit het nest van vorig jaar was. Uiteindelijk zag ik dat het jong klaar leek te zijn en verdween grotendeels uit beeld: een stukje van de kop bleef zichtbaar. Het beest is daar prinsheerlijk op een soort van nest gaan zitten. Na een half uur heb ik het opgegeven: het beest was kennelijk niet van plan zich nog te gaan bewegen!

Mooie ervaring weer.

 

Op een mooie zaterdagmiddag in september (de 17e om precies te zijn) was ik met een van de honden een stukje aan het lopen bij de Rotterdamse Hoek, vlak bij huis. Met verrekijker gewapend, zoals altijd, maar zonder camera. Bij het bosje aangekomen zie ik in de verte ‘iets’ op een paaltje van het hek. Verrekijker erbij… tja…ietsje groter dan torenvalk maar veel donker van kleur en wat lichte accenten. Voorzichtig dichterbij geslopen: de tekening van de kop was nu duidelijk. Juveniele boomvalk! Dat was mooi; 2 keer eerder in de afgelopen jaren in die buurt boomvalken gezien maar niet frequent, dus.

Buiten beeld dichterbij geslopen, hond in de stealth-modus gezet (hij loopt dan dicht tegen me aan en maakt geen geluid en als ik stop gaat ie liggen!). Tot mijn verbazing kijkt de boomvalk me strak aan maar blijft zitten. Ik kan tot een meter of tien naderen! Prachtig en de vogel verblikt of verbloost niet! Ik heb dat een kwartiertje zitten bekijken maar de hond begon wat ongeduldig te worden. Ben doorgelopen en zag de boomvalk achter me heen en weer vliegen. Op een goed moment vloog de boomvalk aan de noordzijde langs de bosrand. Komt daar in 1 keer een jonge havik uit het bos gespurt en doet een poging om de boomvalk te slaan! En hij  was er dichtbij; het is dat de boomvalk een paar snelle bochten kon maken anders was ie er geweest. Phoeh… zal je gebeuren; komt er 1 keer in de paar jaar een boomvalk voorbij en wordt ie voor je ogen door havik geslagen. Gelukkig niet, deze keer.

Iets verderop kwam er nog een kiekendief met een roestrode kleur en witte stuit voorbij zeilen. Was te ver weg voor de details. Later blijkt dit naar alle waarschijnlijkheid een steppekiekendief geweest te zijn. Voor mij een eerste en sowieso voor Nederland een redelijk zeldzame verschijning.

Afijn, snel terug naar huis om de camera met een fatsoenlijke lens op te halen en bij terugkomst bleek de boomvalk nog steeds op dezelfde plek te zitten. De volgende ochtend vroeg weer terug geweest; hij was er nog! De foto’s in tegenlicht zijn van deze zondagochtend.

Op enkele foto’s is te zien hoe een libelle wordt gedemonteerd. De jachtmethode is wel mooi om te zien: de vogel zit op een paaltje op ongeveer 50-60 meter van de bosrand en de meertjes. Hij vliegt op, maakt snelheid langs de bosrand en met een flitsend snelle beweging draait hij zich min of meer op z’n rug en plukt ie een libelle uit de lucht. Hij keert terug naar z’n paaltje om daar de libelle naar binnen te werken. Dit herhaalt zich ongeveer elke 5 minuten. Prachtig schouwspel maar het gaat te snel om op de foto vast te leggen.